Wanneer gaat je kind naar het kinderdagverblijf?

0 Comments

Je kindje is nog maar net op de wereld en je moet al nadenken over een kinderdagverblijf. Er kunnen veel vragen naar boven komen drijven. Eén zo’n vraag is: vanaf wanneer laat ik mijn kind naar een kinderdagverblijf gaan?

De regels wat betreft de leeftijd
Een kinderdagverblijf verzorgt de opvang voor kinderen van nul tot vier jaar. Het verschilt per dagverblijf vanaf welke leeftijd een baby welkom is. Elk kinderdagverblijf zal aangeven wat de minimumleeftijd is om gebruik te kunnen maken van hun opvang. Dit kan verschillen van zes weken tot drie maanden.

Wanneer schrijf ik mijn kind in bij een kinderdagverblijf?
Het is verstandig om je zo vroeg mogelijk te oriënteren naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Zo voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Bijvoorbeeld als je weer aan het werk moet, en er geen plaats is voor je kind in het kinderdagverblijf van jouw keuze. Je kunt een kind al aanmelden tijdens de zwangerschap, dit is vooral verstandig als je opvang nodig hebt voor na je zwangerschapsverlof.

Ook als je niet werkt
Misschien heb je geen kinderdagverblijf in Oosterhout nodig, omdat jij en je partner de zorg volledig op je kunnen nemen. Toch wordt het aangeraden om vanaf een jonge leeftijd een kind zo nu en dan te laten verzorgen door anderen. Doordat je kind vanaf een leeftijd van drie maanden naar een kinderdagverblijf gaat, komt hij of zij al vroeg in aanraking met de nodige sociale ontwikkeling. Bijkomende voordelen zijn dat een kind minder snel eenkennig zal worden, en de overgang naar de basisschool soepeler zal verlopen.

Zorg voor een gezond evenwicht
Te veel tijd doorbrengen op een kinderdagverblijf is niet goed. Kijk en luister goed naar je kind en speel in op zijn of haar behoeftes. Het aangeraden aantal uren per week zit tussen de 16 en 32 uur. Op deze manier kan een kind wennen aan de medewerkers en de andere kinderen die aanwezig zijn in het kinderdagverblijf.

Ben je nog niet zeker?
Ben je nog niet zeker of het kinderdagverblijf wat je op het oog hebt wel past bij je kind? Er is altijd een mogelijkheid om even rond te kijken. Zo krijg je een beeld van de medewerkers en de sfeer in het kinderdagverblijf. Zorg ervoor dat je helder voor ogen hebt wat jij wilt voor jouw kind. Vraag bijvoorbeeld naar de leeftijdsgroepen die er zijn. Een kinderdagverblijf kan werken in verticale groepen waarbij kinderen van nul tot vier in één groep zitten, en ze kunnen werken met horizontale groepen waarin kinderen rond dezelfde leeftijd bij elkaar in een groep zitten. De medewerkers kunnen je ook adviseren als je nog twijfelt over de leeftijd waarop jou kind naar het kinderdagverblijf zal gaan.

Veel om over na te denken dus. Je verdiepen in de mogelijkheden loont de moeite. Het gaat tenslotte wel om je kind en die verdient het beste!

Tags: