5 onmisbare tips voor schoenen kopen voor kinderen

0 Comments

Tip 1 pasvorm

Kinderschoenen moeten goed passen. Als de pasvorm niet goed is kan dit namelijk meerdere gevolgen hebben. Als de schoen te klein is kan dit vergroeiing veroorzaken of het groeien van de voet in de weg gaan staan. Er moet in een kinderschoen dus genoeg ruimte voor ontwikkelingen van de voet zowel in de lengte als in de breedte. Er moet genoeg ruimte zijn voor de tenen om vrij te bewegen dit kun je controleren door je vinger op de neus te drukken. Er moet minstens een teen tussen zitten zowel in de lengte als de breedte. Het gevolg van te grote schoenen is vaak zwikken of schuiven. Jonge kinderen geven niet vaak aan als hun schoenen niet goed zitten je merkt het vooral aan de manier van lopen of als ze vaker vallen.

Tip 2 stevig of soepel 

Hele jonge kinderen die net kunnen lopen hebben geen stevige schoenen nodig. slofjes of sokken zijn vaak al goed genoeg omdat de voeten nog in volle ontwikkeling zijn (zie de slofjes van Nixnut). Als ze iets ouder zijn is het wel verstandiger om een stevigere schoen aan te schaffen. Dit biedt namelijk meer bescherming en stevigheid. Kinderen worden vaak ook zekerder als stevige schoenen aan hebben. Als de neuzen snel slijten is het verstandig om schoenen te kopen met rubberen neuzen.

Tip 3 een stevige hiel

Het hielstuk ook wel de contrefort genoemd is een belangrijk onderdeel van de schoen. Dit zorgt namelijk voor meer stevigheid. Als het hielstuk niet goed is kan dit klachten veroorzaken aan de middenvoet spier.

Tip 4 sluiting

Schoenen met veters of klittenband is het beste omdat je dit losser en strakker kan doen en daardoor dus meer kan aanpassen. Zorg wel als je de schoen uit en aan trekt dat je de veters of klittenband goed losmaakt zodat de schoen in model blijft. Het uittrappen van schoenen van schoenen is dus ook echt niet goed voor de levensduur van de schoen.

Tip 5 Het doorgeven van schoenen

Het gebeurt natuurlijk vrij vaak dat schoenen van oudere broers of zussen doorgegeven worden. Dit is in principe niet erg zolang de voeten qua houding maar wel veel overeenkomen en de schoenen niet helemaal afgetrapt zijn. Schoenen tweedehands kopen is niet verstandig want je weet wat er mee gebeurd is. De houding kan van de vorige eigenaar kan anders zijn of er kunnen schimmelinfecties in zitten. 

Tags: